Харчування при цукровому діабеті
Харчування при цукровому діабеті
Цукровий діабет пов'язаний з порушенням обміну речовин, в основі його лежить недостатнє засвоєння організмом глюкози. Діабет 2 типу часто виникає на тлі ожиріння.
При цукровому діабеті харчування хворого відіграє велику роль. При легкій формі цукрового діабету 2 типу дієтичне харчування є основним методом лікування. При середній і важкій формі діабету дієту потрібно поєднувати з прийомом цукрознижувальних препаратів або інсуліну. При цукровому діабеті I типу, виникнення якого пов'язане із загибеллю бета-клітин підшлункової залози та інсулінової недостатністю, основним методом лікування служить замісна інсулінотерапія. Дотримання режиму та дієтичного харчування при цукровому діабеті I типу носять допоміжний характер.
Що таке «хлібна одиниця»?
Яку ж норму углеводосодержащих продуктів в день слід вживати хворим на цукровий діабет? Всі вуглеводомісткі продукти суттєво різняться між собою за своїми фізичними властивостями, складом, калорійності. Виміряти якимось одним звичним домашнім способом – за допомогою ложки або склянки – всі ці важливі параметри їжі неможливо. Не менш важко визначити необхідний обсяг добової норми продуктів, не маючи спеціальних знань і не бачачи зрозумілих для себе орієнтирів. Щоб полегшити завдання, дієтологами було введено умовне поняття, що використовується для хворих діабетом – хлібна одиниця.
Хлібна одиниця – своєрідна «мірна ложка» для обчислення вуглеводів. Незалежно від виду і кількості продукту, будь то хліб або яблуко, одна хлібна одиниця містить 12-15 грамів засвоюваних вуглеводів. Вона підвищує рівень вмісту цукру в крові на одну і ту ж величину – 2,8 ммоль/л і вимагає для засвоєння організмом 2 одиниці інсуліну.
Хлібна одиниця була введена саме для хворих на цукровий діабет, які отримують інсулін. Адже для них дуже важливо дотримуватися щоденну добову норму вуглеводів, відповідну запроваджуваному інсуліну. В іншому випадку у них може виникнути підвищення або зниження цукру в крові – гіпер— або гіпоглікемія. Завдяки введенню поняття хлібної одиниці хворі на цукровий діабет отримали можливість правильно складати меню, грамотно замінюючи одні продукти іншими.
Так наприклад, 1 хлібній одиниці відповідає 25-30 гр білого або чорного хліба, або 1/2 склянки гречаної або вівсяної каші, або 1 яблуко середніх розмірів, або 2 штуки чорносливу і т. д.
У добу в організм людини має надійти приблизно 18-25 хлібних одиниць. Їх доцільно розподілити на шість прийомів їжі: сніданок, обід і вечеря по 3-5 хлібних од., в полуденки — 1-2 хлібні одиниці. Велика частина углеводсодержащих продуктів повинна припадати на першу половину дня.
Що не можна їсти при діабеті і як правильно визначити необхідну норму углеводосодержащих продуктів? Щоб відповісти на всі ці питання, хворому на цукровий діабет потрібно пройти відповідне навчання в спеціальних школах для хворих на діабет.
Принципи лікувального харчування
Дієта повинна бути фізіологічно грамотної:
· Кількість енергії в їжі повинна дорівнювати енергетичним потребам хворого.
· Кількість білків, жирів, вуглеводів має бути збалансовано.
· Прийом їжі протягом дня — 5-6 разів.
Для хворих на діабет з надмірною вагою, щоб посилити відчуття насичення, потрібно включати в дієту такі овочі, як свіжа і квашена капуста, салат, шпинат, зелений горошок, огірки, помідори. Для поліпшення функції печінки, яка значно страждає при діабеті, треба вводити в дієту продукти, що містять ліпотропні фактори (сир, соя, вівсянка та ін), а також обмежувати в дієті м'ясні, рибні бульйони і смажені страви.
Имеется несколько вариантов диет для больных сахарным диабетом, но практически в домашних условиях можно пользоваться одной (диета 9), которую можно легко приспособить к лечению любого больного, исключая или добавляя отдельные блюда или продукты.
В диету разрешается включать:
· Хлеб и хлебобулочные изделия — преимущественно черный хлеб (200-350 граммов в день, по указанию врача).
· Супы на овощном отваре, на слабом мясном и рыбном бульоне с небольшим количеством овощей (1-2 раза в неделю).
· Блюда из мяса и птицы (говядина, телятина, нежирная свинина, индейка, кролик в отварном или заливном виде).
· Блюда из рыбы, преимущественно нежирной (судак, треска, щука, навага, сазан и др. в отварном или заливном виде).
· Блюда и гарниры из овощей (лиственная зелень, капуста (белокочанная, цветная), салат, брюква, редис, огурцы, кабачки, картофель, свекла, морковь) в вареном, сыром и печеном виде.
· Блюда и гарниры из круп, бобовых, макаронных изделий (в ограниченном количестве, изредка, уменьшая при этом количество хлеба в рационе).
· Блюда из яиц (не более 2 штук в день в виде омлета или всмятку, а также для добавления в другие блюда).
· Кислые и кисло-сладкие сорта фруктов и ягод (яблоки антоновские, лимоны, апельсины, красная смородина, клюква и другие) до 200 граммов в день в сыром виде, в виде компотов на ксилите или сорбите. По разрешению врача можно использовать сладкие блюда и специально приготовленные диабетические изделия.
· Молоко — по разрешению врача, кефир, простокваша (всего 1-2 стакана в день), творог (50-200 граммов в день) в натуральном виде или в виде творожников, сырников и пудингов.
· Неострые соусы на овощном отваре с уксусом, томатным-пюре, кореньями, а также молочные.
· Чай с молоком, кофе некрепкий, томатный сок, фруктово-ягодные соки (всего жидкости вместе с супом до 5 стаканов в день).
· Сливочное масло, растительное масло (всего 40 граммов в день в свободном виде и для приготовления пищи).
Питание больного диабетом должно быть богатым витаминами, поэтому полезно вводить в рацион пивные и пекарные дрожжи, отвар шиповника.
Противопоказаны:
· конфеты, шоколад, кондитерские изделия, сдобу, варенье, мёд, мороженое и другие сладости;
· острые, пряные, солёные и копчёные закуски и блюда, бараний и свиной жир;
· перец, горчицу;
· алкогольные напитки;
· виноград, бананы, изюм;
· цукор допускається лише в невеликих кількостях з дозволу лікаря