Продавець DiaTochka-Medical online-shop розвиває свій бізнес на Prom.ua 11 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
1324 відгуків
promo_banner
DiaTochka-Medical online-shop
+380 (73) 000-70-56
+380 (99) 000-70-56
+380 (68) 000-70-56
Кошик

Харчування при цукровому діабеті

Харчування при цукровому діабеті

Цукровий діабет пов'язаний з порушенням обміну речовин, в основі його лежить недостатнє засвоєння організмом глюкози. Діабет 2 типу часто виникає на тлі ожиріння.

При цукровому діабеті харчування хворого відіграє велику роль. При легкій формі цукрового діабету 2 типу дієтичне харчування є основним методом лікування. При середній і важкій формі діабету дієту потрібно поєднувати з прийомом цукрознижувальних препаратів або інсуліну. При цукровому діабеті I типу, виникнення якого пов'язане із загибеллю бета-клітин підшлункової залози та інсулінової недостатністю, основним методом лікування служить замісна інсулінотерапія. Дотримання режиму та дієтичного харчування при цукровому діабеті I типу носять допоміжний характер.

Що таке «хлібна одиниця»?

Яку ж норму углеводосодержащих продуктів в день слід вживати хворим на цукровий діабет? Всі вуглеводомісткі продукти суттєво різняться між собою за своїми фізичними властивостями, складом, калорійності. Виміряти якимось одним звичним домашнім способом – за допомогою ложки або склянки – всі ці важливі параметри їжі неможливо. Не менш важко визначити необхідний обсяг добової норми продуктів, не маючи спеціальних знань і не бачачи зрозумілих для себе орієнтирів. Щоб полегшити завдання, дієтологами було введено умовне поняття, що використовується для хворих діабетом – хлібна одиниця.

Хлібна одиниця – своєрідна «мірна ложка» для обчислення вуглеводів. Незалежно від виду і кількості продукту, будь то хліб або яблуко, одна хлібна одиниця містить 12-15 грамів засвоюваних вуглеводів. Вона підвищує рівень вмісту цукру в крові на одну і ту ж величину – 2,8 ммоль/л і вимагає для засвоєння організмом 2 одиниці інсуліну.

Хлібна одиниця була введена саме для хворих на цукровий діабет, які отримують інсулін. Адже для них дуже важливо дотримуватися щоденну добову норму вуглеводів, відповідну запроваджуваному інсуліну. В іншому випадку у них може виникнути підвищення або зниження цукру в крові – гіпер— або гіпоглікемія. Завдяки введенню поняття хлібної одиниці хворі на цукровий діабет отримали можливість правильно складати меню, грамотно замінюючи одні продукти іншими.

Так наприклад, 1 хлібній одиниці відповідає 25-30 гр білого або чорного хліба, або 1/2 склянки гречаної або вівсяної каші, або 1 яблуко середніх розмірів, або 2 штуки чорносливу і т. д.

У добу в організм людини має надійти приблизно 18-25 хлібних одиниць. Їх доцільно розподілити на шість прийомів їжі: сніданок, обід і вечеря по 3-5 хлібних од., в полуденки — 1-2 хлібні одиниці. Велика частина углеводсодержащих продуктів повинна припадати на першу половину дня.

Що не можна їсти при діабеті і як правильно визначити необхідну норму углеводосодержащих продуктів? Щоб відповісти на всі ці питання, хворому на цукровий діабет потрібно пройти відповідне навчання в спеціальних школах для хворих на діабет.

Принципи лікувального харчування

Дієта повинна бути фізіологічно грамотної:

·         Кількість енергії в їжі повинна дорівнювати енергетичним потребам хворого.

·         Кількість білків, жирів, вуглеводів має бути збалансовано.

·         Прийом їжі протягом дня — 5-6 разів.

Для хворих на діабет з надмірною вагою, щоб посилити відчуття насичення, потрібно включати в дієту такі овочі, як свіжа і квашена капуста, салат, шпинат, зелений горошок, огірки, помідори. Для поліпшення функції печінки, яка значно страждає при діабеті, треба вводити в дієту продукти, що містять ліпотропні фактори (сир, соя, вівсянка та ін), а також обмежувати в дієті м'ясні, рибні бульйони і смажені страви.

Имеется несколько вариантов диет для больных сахарным диабетом, но практически в домашних условиях можно пользоваться одной (диета 9), которую можно легко приспособить к лечению любого больного, исключая или добавляя отдельные блюда или продукты.

В диету разрешается включать:

·         Хлеб и хлебобулочные изделия — преимущественно черный хлеб (200-350 граммов в день, по указанию врача).

·         Супы на овощном отваре, на слабом мясном и рыбном бульоне с небольшим количеством овощей (1-2 раза в неделю).

·         Блюда из мяса и птицы (говядина, телятина, нежирная свинина, индейка, кролик в отварном или заливном виде).

·         Блюда из рыбы, преимущественно нежирной (судак, треска, щука, навага, сазан и др. в отварном или заливном виде).

·         Блюда и гарниры из овощей (лиственная зелень, капуста (белокочанная, цветная), салат, брюква, редис, огурцы, кабачки, картофель, свекла, морковь) в вареном, сыром и печеном виде.

·         Блюда и гарниры из круп, бобовых, макаронных изделий (в ограниченном количестве, изредка, уменьшая при этом количество хлеба в рационе).

·         Блюда из яиц (не более 2 штук в день в виде омлета или всмятку, а также для добавления в другие блюда).

·         Кислые и кисло-сладкие сорта фруктов и ягод (яблоки антоновские, лимоны, апельсины, красная смородина, клюква и другие) до 200 граммов в день в сыром виде, в виде компотов на ксилите или сорбите. По разрешению врача  можно использовать сладкие блюда и специально приготовленные диабетические изделия.

·         Молоко — по разрешению врача, кефир, простокваша (всего 1-2 стакана в день), творог (50-200 граммов в день) в натуральном виде или в виде творожников, сырников и пудингов.

·         Неострые соусы на овощном отваре с уксусом, томатным-пюре, кореньями, а также молочные.

·         Чай с молоком, кофе некрепкий, томатный сок, фруктово-ягодные соки (всего жидкости вместе с супом до 5 стаканов в день).

·         Сливочное масло, растительное масло (всего 40 граммов в день в свободном виде и для приготовления пищи).

Питание больного диабетом должно быть богатым витаминами, поэтому полезно вводить в рацион пивные и пекарные дрожжи, отвар шиповника. 

Противопоказаны: 

·         конфеты, шоколад, кондитерские изделия, сдобу, варенье, мёд, мороженое и другие сладости;

·         острые, пряные, солёные и копчёные закуски и блюда, бараний и свиной жир;

·         перец, горчицу;

·         алкогольные напитки;

·         виноград, бананы, изюм;

·         цукор допускається лише в невеликих кількостях з дозволу лікаря

 

Інші статті
  • Детальний посібник щодо усунення збоїв підключення, некоректного відображення даних та помилок під час встановлення сенсорів. Представлені рекомендації для застосунків Sugar Joy, Juggluco, Xdrip та інших. Актуально для користувачів пристроїв Libre, Sibionics та аналогічних систем.
  • Дізнайтеся все про систему моніторингу цукру FreeStyle Libre! Ми підготували відповіді на часті питання: як налаштувати ридер, встановити сенсор, що робити у разі помилок і як використовувати сумісні програми. Отримайте корисні поради для правильної експлуатації пристрою й уникайте поширених проблем. Уважно вибирайте продавців і стежте за сумісністю.